Oorsprong van de achternaam Duigenan

Dit is een Ierse achternaam die is afgeleid van het oude pre-9e-eeuwse Gaelic O'Duibhgeannain. De vertaling is 'de afstammeling van de zonen van het zwartharige opperhoofd' (of iets dergelijks), en er wordt beweerd dat de clan de dichters en barden waren van de leidende clans van de graafschappen Leitrim, Roscommon en Longford. Hun voornaamste verblijfplaats was het dorp Kilronan, County Roscommon, waar ze de 'erenaghs' waren. Dit was een erfelijke positie en kan worden omschreven als de bewaarders van de kerkelijke gronden en de verzamelaars van tienden.

Er wordt ook beweerd dat de clan een school van barden onderhield in Castle Fore, Leitrim, waar ze in 1636 woonden, Peregrine O'Duigenan, die stierf in 1664, was een van de vier meesters. Veel van de clan dienden in het katholieke leger van koning James 11 van 1690, dat er niet in slaagde Willem 111 van Oranje en Engeland te verslaan in de slag om de Boyne. Het gevolg was dat de clan zijn land werd ontnomen, het voorvoegsel O' werd ook geschrapt na de nederlaag, en in dit geval is het nooit vervangen. De spelling is nu meestal Duigenan, met de varianten Deignan en Dignan of Dignam. Hoewel de clan veel leden van de katholieke geestelijkheid heeft voortgebracht, leed ze ook veel tijdens de Ierse hongersnood van 1846 - 1848. Onder de naamhouders die emigreerden waren Catholine Dignan, die in de scheepsregisters staat geregistreerd als 'nul jaar oud' en die verliet Ierland op 13 juli 1846, op het schip 'Charles Humberton of Liverpool', op weg naar New York. De eerste geregistreerde spelling van de familienaam blijkt die van Magnus O'Duigenan te zijn, gedateerd rond 1415, samensteller van 'The book of Ballymote', tijdens het bewind van koning Hendrik V van Engeland, 'The victor of Agincourt'. , 1413 - 1422. Achternamen werden noodzakelijk toen regeringen persoonlijke belasting invoerden. In Engeland stond dit bekend als Poll Tax. Door de eeuwen heen zijn achternamen in elk land blijven "ontwikkelen", wat vaak leidde tot verbazingwekkende varianten van de oorspronkelijke spelling.

 1. Engeland Engeland
 2. Ierland Ierland
 3. Schotland Schotland
 4. Verenigde Staten Verenigde Staten
 5. Canada Canada
 6. Australië Australië
 7. Wales Wales

De achternaam Duigenan. Genealogie, herkomst, geschiedenis, betekenis en belang

Het ontdekken van de historische wortels van duigenan is diep interessant, omdat het ons terugbrengt naar de voorouders en familieleden die deze stamlijn hebben gevestigd. De herkomst, het wapenschild of de verschillende heraldische schilden en de bibliografie waarin de achternaam duigenan wordt genoemd, maken deel uit van dit spannende onderzoek. We kunnen proberen de genealogie van de achternaam duigenan te traceren, en naast de oorspronkelijke locaties van duigenan, kunnen we ontdekken waar tegenwoordig mensen met de achternaam duigenan te vinden zijn.

De achternaam Duigenan in de wereld

Hoewel achternamen een specifieke oorsprong hebben op een bepaald moment en in een specifieke regio van de planeet, hebben velen van hen zich over de hele wereld verspreid om verschillende redenen, zoals het geval is met de achternaam duigenan. De lijst van landen met de grootste aanwezigheid van mensen met de achternaam duigenan biedt ons een perspectief op de geschiedenis van de achternaam, voorbij zijn oorsprong, door ons te concentreren op zijn migraties. De mobiliteit van mensen die de achternaam duigenan dragen, heeft ertoe geleid dat deze in verschillende landen aanwezig is, zoals u kunt vaststellen.

Geschiedenis van Duigenan

De historische kroniek over duigenan is gebaseerd op een opvallende reeks gebeurtenissen die werden geleid door degenen die deze achternaam door de geschiedenis heen hebben gedragen. Voor iemand zoals u, die geïnteresseerd is in de geschiedenis achter de achternaam duigenan, is het essentieel om allerlei informatie te vinden, zowel direct als zijdelings, die helpt bij het opstellen van een solide verhaal over hoe de geboorte en expansie van duigenan zich ontwikkelde. De geschiedenis, heraldiek, wapenschilden en mogelijke adel van de achternaam duigenan zijn verspreid over documenten in verschillende regio's en historische periodes, waardoor het noodzakelijk is een complexe puzzel te reconstrueren om de feiten vanuit een realistisch perspectief te benaderen.

We suggereren dat, als u meer wilt weten over de achternaam duigenan, u probeert deze te lokaliseren via de bibliografische bronnen die we aanbevelen. We houden onze website up-to-date door eigen onderzoek en ook dankzij bijdragen van mensen zoals u, na verificatie; dus als u informatie heeft over duigenan en deze naar ons stuurt, zullen we deze bijwerken op deze website. Houd er rekening mee dat als u in staat bent om meer gegevens te verstrekken over de achternaam duigenan of enige andere achternaam en de oorsprong ervan, we uw samenwerking met ons op prijs stellen door ons informatie over de oorsprong van duigenan te sturen.

Beroemde personen met de naam Duigenan

Het is meer dan waarschijnlijk dat er door de geschiedenis heen enkele vooraanstaande duigenans zijn geweest. Helaas zijn niet alle bijdragen van personen met de achternaam duigenan door de kroniekschrijvers van die tijd vastgelegd. Een achternaam als duigenan kan een persoon verbinden met een illustere afstamming en een vooraanstaand wapenschild. Het is echter belangrijk te onthouden dat het individuen zijn die, door hun leven en handelen, roem en erkenning aan hun achternamen geven.

De achternaam Duigenan en zijn bibliografische bronnen

Dankzij een belangrijke bibliografische herziening hebben we tot nu toe informatie verzameld over de heraldiek, geschiedenis en genealogie van duigenan. De oorsprong, geschiedenis, het wapenschild of de verschillende wapenschilden en de heraldiek van duigenan zijn opgenomen in een grote verscheidenheid aan bronnen en documenten die essentieel zijn om te kennen voor een betere samenstelling. We vinden het zeer aan te raden om de volgende bronnen te raadplegen als u onderzoek wilt doen naar de achternaam duigenan, evenals naar vele andere achternamen.

BRONNEN

Deze bronnen zijn essentieel om kennis te maken met duigenan, en tegelijkertijd met achternamen in het algemeen.

 1. Duignan
 2. Deignan
 3. Dignan
 4. Dagnan
 5. Degnan
 6. Digman
 7. Dignam
 8. Dikeman
 9. Dughman
 10. Dugnani
 11. Dukeman
 12. Dognan
 13. Dignani
 14. Disnan
 15. Dignon
 16. Dagnon
 17. Degman
 18. Deguenon
 19. Deichman
 20. Dickman
 21. Diekman
 22. Digmann
 23. Dishman
 24. Disman
 25. Doughman
 26. Dougnon
 27. Dozeman
 28. Duchemin
 29. Duschman
 30. Dusman
 31. Duzman
 32. Dykeman
 33. Dognon
 34. Degnon
 35. Duquemin
 36. Dijkman
 37. Desinan
 38. Djenane
 39. Doghman
 40. Degnen
 41. Dignum
 42. Dissman
 43. Dagnino
 44. Dausman
 45. Deckman
 46. Deichmann
 47. Dickenmann
 48. Dickmann
 49. Dieckman
 50. Diekmann