Oorsprong van de achternaam Gilliland

Deze ongebruikelijke achternaam is van middeleeuwse Schotse oorsprong en is een variant van de naam Gilfillan, zelf een verengelste versie van het Oud-Gaelische "Mac GilleFhaolain", "zoon van de dienaar van (St.) Fillan", van "Mac", zoon van "Gille", dienaar, toegewijde, volgeling, en de naam van de heilige, Fillan, die een verkleinwoord vertegenwoordigt van "faol", wolf. St. Fillan was een abt uit het begin van de 8e eeuw van Ierse afkomst die monnik werd in County Wexford, en een solitair in Pittenweem (Fife), en zich later terugtrok in Glendochart (Perthshire).

Zijn ult was belangrijk genoeg voor Robert the Bruce om zijn armrelikwie mee te nemen naar de slag bij Bannockburn en zijn overwinning toe te schrijven aan de voorspraak van de heilige. De persoonlijke naam komt vaak voor in Schotse archieven in de 12e en 13e eeuw: een Gille falyn bezat rond 1214 land in Lauderdale; Gilfelan MacGuostuf was getuige van een handvest van Maldoune, derde graaf van Levenox in 1217; en in 1250 wordt een Gillifelan geregistreerd als decaan van Kintyre. Vroege voorbeelden van de achternaam zijn onder meer: ​​​​Cane McGillolane, die getuige was van de oprichtingsakte van Sweetheart Abbey in 1359, en Ingeram M'Gillelan, die land bezat in Forfarshire in 1372. Ewin Gilfillan, genoteerd in het Register of the Privy Seal of Scotland in 1516 , toont het weglaten van het voorvoegsel "Mac". In het moderne idioom wordt de achternaam op verschillende manieren gespeld: Gilfillan, Gilphillan, Kilfillan, Gilfilland, Gilliland en Gelland. Op 11 september 1743 trouwden Helen Gilliland en George Home in Edinburgh, Midlothian. De eerste geregistreerde spelling van de familienaam blijkt die te zijn van Gilbert McGillolane, kapitein van Clenconnan in Galloway, gedateerd rond 1330, in het "Register of the Great Seal of Scotland", tijdens het bewind van koning David 11 van Schotland , 1329 - 1371. Familienamen werden noodzakelijk toen regeringen persoonlijke belasting invoerden. In Engeland stond dit bekend als Poll Tax. Door de eeuwen heen zijn achternamen in elk land blijven "ontwikkelen", wat vaak leidde tot verbazingwekkende varianten van de oorspronkelijke spelling.

 1. Verenigde Staten Verenigde Staten
 2. Australië Australië
 3. Zuid-Afrika Zuid-Afrika
 4. Engeland Engeland
 5. Noord-Ierland Noord-Ierland
 6. Canada Canada
 7. Schotland Schotland
 8. Nieuw-Zeeland Nieuw-Zeeland
 9. Ierland Ierland
 10. Brazilië Brazilië
 11. Nigeria Nigeria
 12. Guernsey Guernsey

De achternaam Gilliland. Genealogie, herkomst, geschiedenis, betekenis en belang

Het ontdekken van de historische wortels van gilliland is diep interessant, omdat het ons terugbrengt naar de voorouders en familieleden die deze stamlijn hebben gevestigd. De geschiedenis van de achternaam gilliland is, net als die van de meeste achternamen, een complexe en fascinerende reis naar oude tijden met het doel de herkomst van gilliland te ontrafelen. Gezien wat we weten over hoe achternamen zijn ontstaan, is het mogelijk om een realistische verklaring voor de oorsprong van gilliland te bieden.

De achternaam Gilliland in de wereld

Hoewel achternamen een specifieke oorsprong hebben op een bepaald moment en in een specifieke regio van de planeet, hebben velen van hen zich over de hele wereld verspreid om verschillende redenen, zoals het geval is met de achternaam gilliland. Het is gebruikelijk dat achternamen zoals gilliland bekend zijn geworden in plaatsen ver verwijderd van hun land of regio van herkomst. Ontdek welke dat zijn.

Geschiedenis van Gilliland

De historische kroniek over gilliland is gebaseerd op een opvallende reeks gebeurtenissen die werden geleid door degenen die deze achternaam door de geschiedenis heen hebben gedragen. De historische reis van de achternaam gilliland kan worden teruggevolgd naar degenen die de eerste dragers van gilliland waren. In de volgende regels vindt u alles wat we over de achternaam gilliland hebben kunnen verzamelen.

We suggereren dat, als u meer wilt weten over de achternaam gilliland, u probeert deze te lokaliseren via de bibliografische bronnen die we aanbevelen. U kunt ons regelmatig bezoeken om meer informatie te krijgen over de oorsprong van de achternaam gilliland, aangezien we vaak waardevolle bijdragen accepteren van andere personen die geïnteresseerd zijn in heraldiek en de geschiedenis van achternamen.

Beroemde personen met de naam Gilliland

Het is meer dan waarschijnlijk dat er door de geschiedenis heen enkele vooraanstaande gillilands zijn geweest. Helaas is het zeer waarschijnlijk dat niet alle gillilands die opmerkelijke daden hebben verricht, zijn opgenomen in de historische kronieken en archieven. Als u of iemand die u kent de achternaam gilliland draagt, kunt u mogelijk illustere stambomen opbouwen door uw inspanningen en deugden.

De achternaam Gilliland en zijn bibliografische bronnen

Dankzij een belangrijke bibliografische herziening hebben we tot nu toe informatie verzameld over de heraldiek, geschiedenis en genealogie van gilliland. Het spreekt voor zich dat het raadplegen van bibliografische en documentaire bronnen essentieel is om toegang te krijgen tot informatie over de oorsprong van de achternaam gilliland. Toegang tot de archieven van de plaats of plaatsen waar uw voorouders zijn geboren en hebben geleefd, is natuurlijk een goede manier om de oorsprong van gilliland te traceren.

BRONNEN

Deze bronnen zijn essentieel om kennis te maken met gilliland, en tegelijkertijd met achternamen in het algemeen.

 1. Gilleland
 2. Gillilan
 3. Guilliland
 4. Gililland
 5. Gilleylen
 6. Galalon
 7. Gilolmo
 8. Guillelmi
 9. Glielmi
 10. Gulelmi
 11. Gulielmi
 12. Galiullin