Oorsprong van de achternaam Saye

Opgenomen als Sai, Say, Saye, Sey en waarschijnlijk anderen, is deze intrigerende naam van Franse oorsprong, waarvan er minstens twee kunnen zijn. De eerste is afkomstig uit een plaats genaamd Sai in het departement Orne, of uit Say, in de regio van Frankrijk die bekend staat als Indre. Deze plaatsen zijn oorspronkelijk vernoemd naar een Gallische indringer uit het begin van de 5e eeuw genaamd Saius. Het is waarschijnlijk dat de persoonlijke naam op de Britse eilanden werd geïntroduceerd met de Normandische verovering van 1066, hoewel hij niet lijkt voor te komen in het beroemde Domesday Book van 1086.

De tweede mogelijkheid is dat dit een metonymische beroepsachternaam is voor een maker of handelaar in een bijzonder fijn geweven stof die in Engeland 'say' wordt genoemd. Nogmaals, de ware oorsprong is Frans van het woord 'saie' en het vroegere Latijnse 'saga'. Uit gegevens blijkt dat Giles Say in de 14e eeuw in Stokesay Castle woonde, nabij Ludlow, Shropshire, en er is een koperen grafsteen van Lady Elizabeth Say, de dochter van Sir John Say, gedateerd 1473, in Broxbourne Vicarage, Hertfordshire, terwijl James Sey werd geregistreerd in St Dunstans in het oosten, Stepney, op 30 januari 1593. De eerste geregistreerde spelling van de familienaam blijkt die van Jordan de Sai te zijn. Dit was gedateerd 1161, in de Eynsham Cartulary, Oxfordshire, tijdens het bewind van koning Henry 11e van Engeland, en staat bekend als 'The Builder of Churches', 1154 -1189. Achternamen werden noodzakelijk toen regeringen persoonlijke belasting invoerden. In Engeland werd dit ook wel de Poll Tax genoemd. Door de eeuwen heen zijn achternamen in elk land blijven "ontwikkelen", wat vaak leidde tot verbazingwekkende varianten van de originele spelling.

 1. Liberia Liberia
 2. Mali Mali
 3. Verenigde Staten Verenigde Staten
 4. Ivoorkust Ivoorkust
 5. Iran Iran
 6. Nigeria Nigeria
 7. Tanzania Tanzania
 8. Engeland Engeland
 9. India India
 10. Marokko Marokko
 11. Benin Benin
 12. Democratische Republiek Congo Democratische Republiek Congo

De achternaam Saye. Genealogie, herkomst, geschiedenis, betekenis en belang

De geschiedenis van de achternaam saye is, net als die van de meeste achternamen, een complexe en fascinerende reis naar oude tijden met het doel de herkomst van saye te ontrafelen.

De achternaam Saye in de wereld

Het is gebruikelijk dat achternamen zoals saye bekend zijn geworden in plaatsen ver verwijderd van hun land of regio van herkomst. Ontdek welke dat zijn.

Geschiedenis van Saye

De historische reis van de achternaam saye kan worden teruggevolgd naar degenen die de eerste dragers van saye waren.

U kunt ons regelmatig bezoeken om meer informatie te krijgen over de oorsprong van de achternaam saye, aangezien we vaak waardevolle bijdragen accepteren van andere personen die geïnteresseerd zijn in heraldiek en de geschiedenis van achternamen.

Beroemde personen met de naam Saye

Helaas is het zeer waarschijnlijk dat niet alle sayes die opmerkelijke daden hebben verricht, zijn opgenomen in de historische kronieken en archieven. Het is onze wens om in deze sectie die personen met de achternaam saye uit te lichten die, om wat voor reden dan ook, hun invloed op de loop van de geschiedenis hebben achtergelaten.

De achternaam Saye en zijn bibliografische bronnen

Het spreekt voor zich dat het raadplegen van bibliografische en documentaire bronnen essentieel is om toegang te krijgen tot informatie over de oorsprong van de achternaam saye.

BRONNEN

Deze bronnen zijn essentieel om kennis te maken met saye, en tegelijkertijd met achternamen in het algemeen.

 1. Sae
 2. Say
 3. Saya
 4. Sayeh
 5. Sayo
 6. Seye
 7. Shye
 8. Skye
 9. Soye
 10. Sye
 11. Saee
 12. Sayi
 13. Sayee
 14. Sahye
 15. Sawe
 16. Sayu
 17. Sa
 18. Saa
 19. Saah
 20. Sah
 21. Saha
 22. Sahi
 23. Saho
 24. Sahu
 25. Sai
 26. Saia
 27. Saih
 28. Saiu
 29. Sao
 30. Saou
 31. Sau
 32. Saw
 33. Sawa
 34. Sawey
 35. Sawh
 36. Sawo
 37. Sayah
 38. Sayay
 39. Se
 40. Seay
 41. See
 42. Sey
 43. Seya
 44. Shae
 45. Shawe
 46. Shay
 47. Shaya
 48. Shayo
 49. She
 50. Shee